lunes, 27 de junio de 2011

Copyright

El copyright fa referència a un conjunt de normes que es concedeixen als autors que han fet alguna obra. Aquestes normes fan que tu no puguis agafar lliurement aquesta obra, t'indiquen que pertany a una persona.
El copyright, desapareix quan ha passat un temps, setanta anys, després de la mort del autor corresponent. D'aquesta manera l'obra podrà ser agafada lliurement però sempre respectant els drets morals. 

Creative commons, seria el contrari que copyright, aquestes barreres que trobem dins del copyright, dins del creative commons ja no estan i això fa que la creativitat deixi de tenir barreres i límits.

Google Sites

Google sites, és una nova eina gratuïta que permet crear pàgines web que són senzilles sense necessitat de saber tot el que comporta el codi HTML per fer pàgines web.
Amb aquesta nova eina, qualsevol persona pot crear una pàgina web i personalitzar-la. És un servei gratuït, només és obligatori estar subscrit a Google Apps.
Aquesta eina ha estat creada per a gent professional tot i que no és necessari, com ja hem dit abans, aplicar coneixements, com per exemple, l’HTML, això fa que sigui una eina fàcil i lliure.
Google sites és el mateix que el programa Share Point de Microsoft, la diferència és que aquest últim és més difícil d’utilitzar i de mantindre. 

Imatge Digital

Dintre de la imatge digital hem de tenir en compte alguns conceptes com:


Grandària: que ens indica el número de píxels que té una imatge. Per mesurar-ho, hem de multiplicar el nombre de píxels horitzontals, per els verticals. 


Pes: bytes que ocupa una imatge.


Profunditat de color: són els bits necessaris que representen el color d'un píxel.


Resolució: és l'indicador dels detalls que podem veure en una imatge, la nitidesa d'aquesta.


Les imatges estan formades per píxels en un mapa de bits. 

JClic

És un programa lliure,  molt senzill d’instal·lar, el podem descarregar aquí.

Amb ell, podrem realtizar jocs, i activitats educatives: trencaclosques, exercicis, mots encreuats, sopes de lletres... 


Jclic està format per quatre aplicacions:
JClic appletpermet incrustar les activitats JClic dins d'una pàgina web.
JClic player: Un programa independent, no cal estar connectat a internet i podem realitzar les activitats.
Jclic author: Permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva.
Jclic reports: Recull les dades sobre els resultats de les activitats fetes.

Un aspecte que cal tenir amb compte. Es que un cop creem amb el JClic author una activitat, aquesta es guardarà en format jclic.ZIP, i totes les imatges o arxius que hem incorporat han d’estar guardats a la mateixa carpeta.

Blocs educatius


Els blocs educatius requereixen prendre decisions importants, son ideals per obrir la interacció amb altres cursos, amb tot el centre, amb pares i mares, amb els propis alumnes...
Classes de blocs:
  • Blocs de Centre:
    Ideals per a revistes digitals. Els alumnes poden publicar treballs fets a classe.
  • Blocs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC
    Ideal per estar al dia, incorporar nous procediments...
  • Blocs de professors (individuals)
    Destinats a comunicar i compartir reflexions, metodologies...
  • Blocs d'aula:
      * Del professor:
      Objectiu: proporcionar informació, recursos, mostrar enllaços d'interès, propostes, activitats... als alumnes. Pot buscar la interacció amb l'alumnat, fent que aquests comentin els temes proposats.
      * Professor-alumne:
      Bloc de gestió compartida. Per a que els alumnes publiquin activitats de l'aula. Ideal per a realitzar treballs d'investigació, revista de classe...
      * Bloc de l'alumne:
      Objectiu: Realitzar tasques proposades pel professor en el seu bloc d'aula. L'alumne pot mostrar treballs, penjar i desenvolupar temes variats...

Vídeo y educación

Perquè el vídeo a l'educació? 
No és per entreteniment, l'objectiu principal del vídeo a l'educació es adaptar-se als canvis social, a la nova era electrònica. 
L'home té por al canvi, i està obsessionat per el passat; per això moltes escoles encara no s'adapten a la tecnologia moderna.

El llibre cita un nou home, que consta de dos hemisferis:

- L'hemisferi esquerre: Controla el costat dret del cos, la part de la raó,
la lectura, els conceptes...

- L'hemisferi dret: Controla la part esquerra del cos, en general regeix a les funcions no verbals. Controla els sentiments, les imatges...


LLENGUATGE AUDIOVISUAL

Llenguatge que transmet idees a través de les emocions. 
Es tracta d'un llenguatge visual i auditiu. La part visual transmet emocions, en canvi, la verbal/auditiva raona.
El llenguatge audiovisual comunica les idees a través de les emocions. Es tracta d'una forma d'expressió que mobilitza la sensibilitat.

Metàfores de l'ús de l'ordinador

Metàfora tutorial: ordinador com a tutor
L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
El procés que segueix aquesta metàfora és: l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle. Es a dir, l'alumne practica, i l'ordinador avalua.
Exemple: activitats Jclic.
Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
L'alumne controla a la màquina (no a l'inrevés). L'alumne “ensenya” donant instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer. Es tracta d'una descoberta guiada, ja que el nen explora en solitari, però el mestre seguirà el procés o intervindrà.
Exemple: llenguatge de programació Logo, Scratch

Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
L'usuari interactua amb el sistema per aprendre condicions reals. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció.

Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
Adaptar l'ordinador com a eina habitual a l'escola, per treballar, gestionar i organitzar informació.

iGoogle

Google ens ofereix un servei amb el qual ens permet personalitzar la nostre pròpia pàgina principal de google. Podem afegir molts gadgets, segons les nostres necessitats: notícies del diari, calendari, el nostre correu, rellotge, bloc de notes, etc.
Si accedim amb el nostre compte gmail des de qualsevol ordinador, sempre accedirem al nostre igoogle

Audacity

La modificació de so es pot fer amb diversos programes, nosaltres, ho hem fet amb un programa lliure: AUDACITY. Aquest, permet: tallar, baixar el volum de la cançó, barrejar i copiar sons, canviar la velocitat o gravar la nostra veu. (es a dir, fer les nostres pròpies versions)
Per realizar una modificació, es tant senzill com seleccionar la cançó, i fer servir l'eina “herramienta de envolvente”.
L'activitat que hem dut a terme ha estat enregistrar una frase en format mp3, baixar el volum de la música en una part de la cançó, i penjar-ho al bloc a través del programa GOEAR, primerament pujant la cançó i seleccionant el codi embed.

Mozilla Firefox

Es tracta d'un navegador web gratuït de codi obert, molt ràpid i fàcil d'instal·lar.Tan sols cal descarregar-lo i guardar-lo al disc dur. Si hem descarregar el Firefox portable, podrem gravar-lo per exemple a un pen drive (d'aquesta manera et pots emportar el teu Firefox personal allà on vulguis) Dic personal ja que la seva barra d'eines es pot personalitzar amb les eines que més t'interessen.
Podem descarregar el navegador a: Softcatalà.
A classe de Gtic ens van facilitar un navegador portable, per a tenir guardades totes les noves aplicacions.http://gestioinformacio.blogspot.com/search/label/recursos.

Slideshare

Què és slideshare? 
Es tracta d'una aplicació web on es poden emmagatzemar presentacions de diapositives, per a compartir amb altres usuaris.
Per utilitzar slideshare, primerament t'has de donar d'alta:http://www.slideshare.net/
Un cop creat el compte, ja pots iniciar sessió i penjar power points. 
Per poder penjar-los al bloc, tan sols cal que cliquis a la part superior: 'embed' i ja podràs copiar el codi.
Una altre web similar: slideboom.

Publicar vídeos al bloc.

Per a penjar vídeos del Youtube al bloc, primerament tenim de seleccionar el vídeo desitjat.
- A la part superior, trobarem la direcció que ens ha portat a aquest vídeo. Si la copiem i l'enganxem al nostre bloc, tindrem accés directe sempre que vulguem.
- A la part inferior, podem veure informació variada, entre aquesta, trobem la opció 'insertar': aquí trobem un codi llarg, es tracta del codi embed, el qual haurem de copiar/enganxar a una nova entrada i a l'edició Modifica l'HTML.
Aquest procés el podem fer amb varis espais webs (goear, slideshare, edu3.cat...)

Si ens trobem en el cas de que el vídeo es nostre, tenim dues opcions: penjar-lo prèviament al Youtube, o des de Blogger: prement el botó afegir un vídeo.

martes, 11 de enero de 2011

Gliffy


Deixo el lloc on es pot veure amb més claredar l'activitat, aquí.
Gliffy Public Diagram - fluxograma

Programari llire

Un programari lliure és aquell que la seva llicència permet la distribució d'aquest i la lliure utilització d'aquest programa pels usuaris que vulguin. per tant, el podem trobar a internet. 
Un programari que és lliure, ha de complir quatre llibertats definides per la Free Software foundation que consisteix en:

-Tens la llibertat d'utilitzar el programa que escullis per fer el que vulguis.
-Veure com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats.
-Pots distribuir còpies.
-Tens la possibilitat de millorar el programa i distribuir-lo després d'haver fet algunes millores.


Un exemple de programari lliure, seria l'Open office, un programa que ens dóna la possibilitat de modificar-lo. 

Algunes d'aquestes llibertats, trobem que són qualitats del programari obert, et permet modificar el programa per que pugui adaptar-se a les necessitats de l'usuari o fer millores en un programa i després distribuir-lo a través de més usuaris amb aquestes millores ja fetes.
Quan un programari es obert, és perquè ens donen l'anomenat codi font, amb el qual tenim la possibilitat de modificar el programa.

A part del programari lliure i el programari obert, trobem el que seria tot el contrari a aquests anteriors, els programaris privatius.
Els programaris privatius, són aquells que contenen una llicència que no permet a l'usuari la distribució, l'ús i la modificació d'aquests programes. 
Un exemple de programari privatiu seria Microsoft word, la seva llicència no permet que cap usuari el pugui modificar. Tampoc el podem distribuir ja que només el pot utilitzar qui el compra. 

Gimp

Gimp és un programa per modificar fotografies, és molt senzill d'utilitzar, i a més a més és gratuit!
Despres d'haver llegit els conceptes bàsics del programa que el nostre professor ens va penjar en el seu bloc i d'haver-nos descarregat el programa Gimp, ja podem començar a treballar.


Per escalar una imatge: Anem a imatge (barra d'eines superior) i cliquema escalar imagen. Un cop allà haurem de posar les mesures corresponents.




 

Per retallar la imatge: Anem a a barra vertical que et surt quan obres el Gimp i
fem clic al cúter (el segon de l'esquerra a la tercera fila). Amb compte agafem el tros de la imatge que volem retallat i fem doble clic a allò que hem retallat.
Automaticament es borrarà allò que no has senyalat i quedarà el que volies 
retallar només.







Per clonar una imatge: Anem a la barra vertical que surt quan obres el Gimp i fem clic al botó de clonar (el tercer de la fila sis). Apretem a la tecla Ctrl i fem un qudre (sense deixar d'apretar la tecla) a tot allò que volem clonar. Despres només haurem d'obrir una pàgina en blanc i tenint apretat el botó de clonar anar pintant sobre la làmina en blanc.

lunes, 10 de enero de 2011

YouTube

YouTube és una pàgina web on pots escoltar veure i escoltar qualsevol tipus de cosa. Tot aquell que estigui registrat pot penjar qualsevol video, be sigui un videoclip del seu grup de musica preferit, de l'excursió que va fer, d'ella cantant, de com utilitar un programa...


Per poder registrar-te has d'anar a la pàgina principal i clicar al botó Crear cuenta (al costat de la barra de busqueda de la pàgina de YouTube) despres hauràs de omplir unes caselles amb les teves dades i finalment seràs un membre més de la famosa pàgina YouTube.

Per penjar un video que t'agradi desde el teu compte has de premer el botó subir i allà posar el video que vulguis, just al costat et dira si vols posar algun comentari tipu introducció per quan la gent el busqui pugui veure de que tracta el teu video.

Una altre opció és crearte la teva propia llista de videos, evidentment només és podrá fer si estat registrat a la pàgina. D'aquesta manera no fa falta que vagis canviant tota l'estona el video que vols, sinó que es reproduira automaticament quan acabi l'anterior, i així successivament.

Google Docs

Google docs és un programa gratuit que esta directament a la web. La principal carcteristica és que pots crear un document i comparti-lo amb qui vulguis, és més pots editar-lo desde el teu ordinador mentre una altre usuari que esta convidat a veure el document l'edita a la mateixa vegada que tu.
és molt fàcil i simple d'utilitzar.
per registrar-te només has de crear-te una compte de gmail i un cop dins el gmail ja et sortira la opció a la mateixa barra de dalt.

Tutorial Wikipedia

La Wikipèdia és una enciclopèdia lliure on tothom pot aportar els seus coneixements de manera fàcil i ràpida.
Com és lògic podem tenir dubtes a l'hora de creure si la informació és fiable, per tan el que podem fer és mirar l'historial i compara la informació amb altres pàgines o amb la mateixa Wikipèdia però en unn altre idioma.
La Wikipedia conte una amplia gamma d'idiomes i com és lògic no tots els significats estaran escrits de la mateixa manera i amb la mateixa qualitat.

Video (YouTube) per registrar-s'hi i funcionament de "cutemmarta".


Jamendo

Jamendo és una pàgina on pot entrar tothom que vulgui, només anant a la pàgina principal.
És una manera de fer conèixer a la gent nous talents i, ja que tothom pot penjar la seva música de manera gratuita. A més a més també serveix com a pàgina per a descarregar la música que tu vulguis de manera gratuita també.

Creative Commons



Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que facilita el poder compartir creacions amb altres persones.


Deixo l'adreça del significat i totes les explicacions sobre el Creative Comons que té la Vikipèdia.
Adreça: http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Delicious


Delicious és una web que ens permet guardar diverses pàgines web, per accedir a elles quan ho
necessitem. Delicious és un marcador social.
Com es guarden les adreces?: mitjançant els “tags”
On es guarden?: “on-line”, podrem accedir als nostres favorits des de qualsevol part del món.
Amb qui ho compartim?: Amb tota la gent que té compte delicious, així també nosaltres podrem
veure qui te pàgines que ens puguin interessar.





Video del Youtube, autor: "dasilvamen"

RSS

Els RSS (Relly Simple Syndication) és un servei que et permet rebre informació sobre totes les actualitzacions de les pàgines web que més t'agraden i que per suposat tinguis conectades amb el teu RSS.
Per més informació i poder registrar-vos us deixo el link de la pàgina principal: http://www.rss.nom.es/ .

Prezi

Es tracta d'un programa que podem decarregar-nos facilment anat a la pàgina principal de Prezi. Un cop allà et demanra les dades i et far escollir entre tres comptes:
  1. PRO: 2GB d'espai i no gratuit.
  2. ENJOY: 500MB d'espai i no es gratuit.
  3. PUBLIC: 100MB d'espai i és gratuita.
La principal idea d'aquest programa és el tenir una fulla completament en blanc on puguem anar escrbint idees i anar-les lligant les unes amb les altres.

Deixo penjat un video del YouTube on s'explica clarament el funcionament i els passos per crear un compte al programa Prezi. L'autor del video és "dilahndu".

PowerPoint

Power point és ideal per a l’ús de guia per a una intervenció en públic, ja que a través de paraules claus o imatges podem fer més entenedor el discurs.
Hem de tenir en compte com creem la nostra presentació, ja que molt de text dins una diapositiva no es adequat, i abusar dels efectes o transicions que ens ofereix el programa pot ser pesat.
Podem realitzar presentacions amb diversos programes, com el Microsoft Power Point (el més conegut i utilitzat), Impress d’Open Office (lliure i gratuït) o bé amb l’eina que ens ofereix Google Docs (permet realitzar presentacions online).

Power Point dins l’educació
- Permet seleccionar l’ informació desitjada.
- Permet transmetre idees de manera ordenada i clara.
- Millora de la motivació a l'alumne

domingo, 9 de enero de 2011

Flickr

És una pagina web on et pots registrar i penjar totes les teves fots, pots guardarles per albums i també compartir-les amb altres contactes qu estiguin registrats a flickr.
Per registrar-te només entar a la pàgina oficial de flickr i posar el teu conte yahoo.

Una caracteristica interessant de Flickr és que pots baixar-te l'aplicació al teu bloc per reproduir les teves imatges guardades a Flickr.

Dropbox

El dropbox és un pograma que guarda els arxius que tu seleccionis i d'aquesta manera els pots compartir i fons i tot pots obrirlos desde un altre ordinador que no sigui teu i tingui l'aplicació del dropbox.
Aquest programa és gratuit i de fàcil acces. Únicament has de posar a la barra de busqueda www.dropbox.com i clicar al botó descargar dropbox. Ell mateix creara una carpeta on nosaltres despres haurem de guardar els arxius que desitgem obrir desde una ltre ordinador o compartir amb algu.
Aqui us deixo un video que he trobat al YouTube explicant la seva instal·lació i el seu funcionament. L'autor del video és de "Ciudadblogger".