martes, 11 de enero de 2011

Programari llire

Un programari lliure és aquell que la seva llicència permet la distribució d'aquest i la lliure utilització d'aquest programa pels usuaris que vulguin. per tant, el podem trobar a internet. 
Un programari que és lliure, ha de complir quatre llibertats definides per la Free Software foundation que consisteix en:

-Tens la llibertat d'utilitzar el programa que escullis per fer el que vulguis.
-Veure com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats.
-Pots distribuir còpies.
-Tens la possibilitat de millorar el programa i distribuir-lo després d'haver fet algunes millores.


Un exemple de programari lliure, seria l'Open office, un programa que ens dóna la possibilitat de modificar-lo. 

Algunes d'aquestes llibertats, trobem que són qualitats del programari obert, et permet modificar el programa per que pugui adaptar-se a les necessitats de l'usuari o fer millores en un programa i després distribuir-lo a través de més usuaris amb aquestes millores ja fetes.
Quan un programari es obert, és perquè ens donen l'anomenat codi font, amb el qual tenim la possibilitat de modificar el programa.

A part del programari lliure i el programari obert, trobem el que seria tot el contrari a aquests anteriors, els programaris privatius.
Els programaris privatius, són aquells que contenen una llicència que no permet a l'usuari la distribució, l'ús i la modificació d'aquests programes. 
Un exemple de programari privatiu seria Microsoft word, la seva llicència no permet que cap usuari el pugui modificar. Tampoc el podem distribuir ja que només el pot utilitzar qui el compra. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario